woensdag 13 oktober 2010

nat pak voor DeWinter

Aan de Gentse universiteit is het in de avond van 7 oktober tot rellen gekomen net voor de start van een debat waaraan Philip Dewinter (VB), Mark Demesmaeker (N-VA) en Jean-Marie Dedecker (LDD) zouden deelnemen. Actievoerders blokkeerden de toegang tot de gebouwen aan de Blandijnberg waardoor de organiserende 'Nationalistische Studentenvereniging' (NSV) zich genoodzaakt zag de gehele zaak af te gelasten. Door de blokkade was er immers geen doorkomen meer aan.

Net voor de start van de blokkade waartoe het 'progressieve studentenfront' had opgeroepen, slaagden een dertigtal NSV-leden erin om de gebouwen binnen te glippen. Een achtervolging annex vechtpartij later werden de extreem-rechtse studenten opgesloten in een auditorium op het gelijkvloers. Daar werden ze rond 20.30 uur ontzet door de politie. Onder de 'gevangenen' bevond zich NSV-vice praeses Wouter Opdenacker die naar eigen zeggen "bange momenten" had beleefd. Het kwam aan de ingang van het gebouw op de Blandijnberg tot schermutselingen toen Philip Dewinter, bijgestaan door een twintigtal Voorpost-militanten, waaronder de onvermijdelijke actieleider Lucien 'Luc' Vermeulen, de toegang probeerde af te dwingen met wapperende handjes. Dat lukte dus niet. Integendeel. De politie, een vijftigtal eenheden sterk, greep meteen in om de zaak niet verder te laten escaleren. Zelfs het waterkanon werd ingezet. Dat bezorgde VB-coryfee Dewinter een nat pak.

Voorpost-militant Luc De Corte (vooraan op foto 2, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding) hield aan het getrek en geduw een mediagenieke wonde aan het hoofd over die vandaag in zowat alle kranten te bewonderen valt. Het is niet de eerste maal dat De Corte, vroeger OCMW-raadslid voor het Vlaams Belang in Evergem, knokkenderwijs in de belangstelling komt. Vorig jaar raakte hij in de maand augustus - "door een samenloop van omstandigheden" - betrokken in een caféruzie en vechtpartij met enkele jongeren. Hierna stelde hij zijn mandaat ter beschikking en verliet hij naar eigen zeggen ook het Vlaams Belang. Lokaal VB-voorzitter en -gemeenteraadslid Alain Speeckaert had daarop aangedrongen. Speeckaert meende dat zijn slaaggrage collega de partij al te zware schade had toegebracht.

Het was de eerste keer dat de NSV de toelating had gekregen van de rector om een debat te organiseren in de gebouwen van de universiteit. Bij de trek- en duwpartijen raakte rector Van Cauwenberghe gewond en werd 'zwijmelend' afgevoerd. Ook al een primeur. NSV-praeses Arno D'Hooghe kondigde schuimbekkenderwijs een nieuw debat aan. Waarover en met wie verklapte hij wijselijk nog niet. Dewinter bekloeg zich na de incidenten over de aanslag op zijn vrije meningsuiting. De extreem-rechtse knokploeg zakte dan maar af naar de Overpoort zichzelf begeleidend met racistische slogans en 'nationalistische gezangen'. Er deden zich geen ongeregeldheden meer voor. Niemand werd gearresteerd. En zo werd het nog een gezellige avond.

0 reacties:

Een reactie posten